Indikacije

Indikacije-za-lečenje-u-skobanji

Glavni razlog zbog kojeg turisti dolaze u Sokobanju su lekovite mineralne vode. Ove vode imaju takav sastav minerala u sebi da su još od vremena daleke praistorije uspevale da pomognu zdravstvenom stanju brojnih ljudi. Ove vode su pre više stotina hiljada godina uspele da prodru u zemljinu koru i da opstanu ispod površine zemlje. Pronalazeći svoj put do površine, one teku kroz zemljinu koru i bogate se mineralima, te tako ove vode kada pronađu mesto na zemlji gde uspeju da izrone na površinu, izviru kao veoma mineralizovane, a samim tim i lekovite.

Izvori mineralnih voda u svetu nisu česti. A Srbija je ovim izvorima, uzimajući u obzir da je njena površina znatno manja od ostalih zemalja, veoma bogata. U Srbiji postoji nekoliko desetina banja, kako su nazvana mesta u kojima se nalaze izvori lekovitih, mineralnih voda i sve su veoma atraktivne za posetioce, a naročito za zdravstveni turizam. Hemijski i mineralni sastavi ovih voda se menjaju od banje do banje, a Sokobanja može da se pohvali izuzetnim bogatstvom termalnih izvora koji su kaptirani, odnosno koji su prilagođeni za ljude, sa vodom koja uspeva da izleči i ona teška oboljenja za koje farmaceuti još nisu smislili efikasan hemijski lek.

Pijenjem, inhaliranjem, te kupanjem u mineralnim vodama Sokobanje uspevaju da se zaleče i izleče oboljenja za koja medicinski stručnjaci smatraju da ih je nemoguće izlečiti bez voda bogatih mineralima koji nedostaju ljudskom organizmu zbog kojih se on i razboljeva.

Mineralne vode su, dakle, one vode koje u svom sastavu imaju određenu količinu minerala, gasova, čvrste materije i tako dobijaju temperaturu, radioaktivnost i slično. Upravo po ovim kriterijumima se i dele mineralne vode. Naime, na osnovu sastava, boje, mutnoće, mineralizacije, ph vrednosti, sadržaja ugljen – dioksida, temperature, mineralne vode se svrstavaju u različite grupacije, a time se onda i određuje koja mineralna voda koje grupe je najbolja za neko oboljenje. Ovim se bave naučnici više vekova analizirajući čudotvorne vode, za čiju lekovitost su znali još stari Rimljani i koristili je.

Bolesti za koje je voda iz Sokobanje veoma pogodana su razne. Međutim kako je voda visokog stepena radioaktivnosti sa velikom količinom gasa radona, radioaktivnost se kreće između 33,7 i 50 MJ, za korišćenje mineralnih voda u Sokobanji i načine na koje se vode sa mineralnih izvora koriste neophodno je konsultovati stručno osoblje. Medicinski stručnjaci rade u dve specijalne bolnice u Sokobanji u bolnicama „Ozren“ i „Sokobanja“ i uvek su na usluzi svima koji dođu u banju isključivo iz zdravstvenih razloga.

Sokobanja najpoznatija je za one pacijente koji imaju problema sa sistemom za disanje, pa su tako indikacije za dolazak u ovu banju sledeće:

 •           bronhijalna astma
 •           akutni i hronični bronhitis
 •           emfizem pluća
 •           bronhiektazije
 •           akutna i hronična respiratorna insuficijencija
 •           pneumonije i stanja posle pneumonije
 •           sinuzitis
 •           alergijske manifestacije
 •           i druga inflamatorna oboljenja disajnih puteva, ali i
 •           akutna stanja u kardiologiji
 •           infarkt miokarda
 •           angina pektoris
 •           hipertenzija
 •           arteroskleroza krvnih sudova
 •           srčana slabost
 •           hronični hepatitis
 •           psihoneuroze
 •           neurastenije
 •           hronični reumatizam
 •           išijas
 •           stanje nakon povreda

Sve ove indikacije se prvo dijagnostikuju u specijalnim ustanovama, bolnicama koje koriste najsavremeniju medicinsku opremu. Tako na primer u Specijalnoj bolnici „Sokobanja“ koja je osnovana još 1977. godine i u kojoj radi više od stotinu medicinskih stručnjaka vrši se plumološka dijagnistika koja podrazumeva spirometriju, telesnu pletizmografiju, analizu gasova u arterijskoj krvi, alergološko ispitivanje i rengen dijagnostiku.

Ova bolnica pruža i posebne programe za decu koja se leče u odvojenom departmentu ove ustanove, ali i posebne programe za odvikavanje od pušenja i regulaciju telesne težine.

Program odvikavanja od pušenja, odnosno škola za odvikavanje od pušenja ustanovljena je još 1996. godine, jer se pušenje smatra osnovnim problemom i prvim korakom prlikom lečenja respiratornih organa. Ova škola pomaže pacijentima da istraju u odluci da prestanu da puše, a program se odvija uz pomoć zdravstveno – vaspitnog rada i bihejvior terapija.

Kako je uzrok brojnih bolesti neredovna ishrana i problemi sa gojaznošću, Sokobanja je ponudila i program za regulisanje telesne težine koji se naziva „Soko life“. Ovaj program je ustanovljen na osnovu analiza da je upravo prekomerna telesna težina uzrog brojnih bolesti kardiovaskularnog sistema.  Ovaj program je ustanovljen 2003. godine i brojni zadovoljni pacijenti su jedina i prava referenca kako za ovaj program, tako i za specijalnu bolnicu „Sokobanja“, ali i za sam boravak u banji pod Ozrenom.

Osim kupanja, inhaliranja i pijenja mineralne vode u Sokobanji, lečenje u ovoj banji se sprovodi i uz pomoć balneoterapije, fizioterapije, medikamentna terapija, kiseonična terapija, drenaža bronhija, treninzi, kondicione vežbe, masaža, kineziterapije i edukacije bolesnika.

Kontraindikacije za dolazak u Sokobanju su: tuberkuloza, teža srčana oboljenja, tumori, krvarenja, infektivne bolesti.