Kafići

kafici u sokobanji

Mesta za zabavu u Sokobanji svakako su jednaka kao i mesta za zabavu u drugim gradovima i turističkim mestima u Srbiji. Takozvana kafić zabava trenutno je najaktuelnija i najpopularnija, pa ne čudi što u Sokobanji ima pregršt kafića, noćnih klubova i diskoteka. Broj ovakvih objekata za zabavu govori i o tome koliko je Sokobanja uređena za prilagođena mladima i gostima koji ni za vreme odmora ne žele da odmaraju od noćnog života i provoda.

Među ugostiteljskim objektima, najčešći su kafići, tako da za mlade, ali i za sve one koji se osećaju tako postoje prava mesta za izlazak. Izalazak je još uzbudljiviji kada se nastavi u diskoteci, i noćnim klubovima, a svež vazduk u Sokobanji omogućava da se budite rano bez obzira na to kad se noćni izlazak završio. Tako Sokobanja osim lekovitihvoda i bilja, zabavnih i kulturnih manifestacija ima svojim gostima da ponudi i kafe – provod.

U strogom centru Sokobanje nalazi se zdanje Milošev konak, koji je sgradio još u 19. veku, vođa II srpskog ustanka i vladar Srbije, Miloš Obrenović. Dok je nekad u ovom konaku boravila administracija srpske države, dok bi Miloš bio u banji, danas u ovom objektu smešteni su brojni kafići, diskoteka i uslužne radnje, prodavnice. Svi ovi objekti uređeni su tako da čuvaju ambijent nekadašnjeg života i spajaju ga sa savremenim modernim stilom života. Ovaj spoj veoma je uspešan, pa broj gostiju u kafićima u Miloševom konaku je svake godine sve veći, zato i nije čudno što se više kafića nalazi na istom mestu.

Jedan od takvih je Pleasure of sense, koji se nalazi u prizemlju konaka koji je simbol Sokobanje. Tradicionano i savremeno spojeno je u enterijeru i eksterijeru ovog lokala. Tokom letnjih meseci u kafiću Pleasure of sense otvorena je i bašta, pa gosti mogu da uživaju u svežini večeri. U kafiću često gostuju lokalni i domaći bendovi, a osim kvalitetne muzike u kafić se najviše dolazi zbog velikog izbora domaćih i stranih, točenih i piva u flaši.

Iznad kafića Pleasure of sense, na prvom spratu Miloševog konaka nalazi se još jedno veoma popularno mesto kako za turiste tako i za domaće stanovništvo. Iako je jedan od najmlađih kafića u Sokobanji, otvoren tek 2011. godine, za kratko vreme Duff caffe je postao čuven u Sokobanji. U njemu se osim dobre muzike i alkoholnih pića gostima nudi i bezalkoholni napici, sokovi, te hladne i tople kafe.

Treći kafić koji je smešten u Miloševom konaku je Irski pub. Pivnica Irski pub takođe se nalazi na spratu Miloševog konaka i takođe spaja enterijerom i muzikom, prošlo i sadašnje vreme. Ovaj objekat prima preko 80 gostiju, a u letnjim danima i noćima otvorena je i bašta za više od stotinu gostiju. Kafić Irski pub postalo je kultno mesto u Sokobanji u kojoj svaki turista koji poseti ovo mesto svrati bar na kaficu, ako ne na hladno pivo. U Irskom pabu zastupljena je pop i rok muzika, a cene su veoma pristupačne.

Osim kafića u Miloševom konaku nalazi se i poznata diskoteka, jedna od najposećenijih diskoteka u Sokobanji, diskoteka Stena. Ovaj klub nalazi se u strogom centru grada, pa zato i ne čudi ogromna posećenost koju beleži. Leti, ovaj klub radi svaki dan do ranih jutarnjih sati, a zimi uglavnom samo vikendom. Nalazi se na spratu Miloševog konaka. A tradicionalni enterijer spojen sa modernom muzikom, tehno, haus, pop, rok pravi žurku do jutra nesvakidašnjom. Česte su takođe i žive svirke ne samo lokalnih bendoova, već i poznatih estradnih izvođača u Srbiji.

Od noćnih klubova i diskoteka u Sokobanji nalaze se još i Vegas koji je poznat po organizovanju karaoka večeri, ali i po tome što se iznajmljuje za razne proslave i žurke, zatim Pirana u kojoj takođe se organizuju karaoke, a bendovi sviraju uživo, kulb Ada koji je najpogodniji za ljubitelje rok muzike, s obzirom da se tamo pušta ovaj muzički žanr, a malo dalje od centra Sokobanje nalazi se i diskoteka Uno koja radi do ranih jutarnjih sati i koja nudi zanimljive novogodišnje programe.

U strogom centru Sokobanje nalaze se još kafići bife Flash koje je pravo mesto za one koji vole da igraju bilijar, zatim kafe Koala, kafe – galerija 86 -98 poznat po dugoj tradiciji i veoma kvalitetnoj usluzi, te bar Kraljica noći koji se nalazi pored Zavičajnog muzeja na samom početku mermerne promenade.

U Sokobanji brojni su i ugostiteljski objekti koji rade sezonski, a nalaze se na obližnjim izletištima. Jedan takav je kafić Forest, koji se nalazi na planini Ozren, radi u letnjim mesecima, a svojim gostima nudi uživanje u rok i pop muzici, baštu koja se nalazi uz reku Gradašnicu u hladu prelepog zelenila. Ovaj kafić adaptiran je i za najmlađe posetioce jer se u bašti nalaze tobogani, klackalica i ljuljaške.