Kako doći do Sokobanje?

kako stići do sokobanje

Položaj Sokobanje je idealan za sve turiste širom sveta. Njegova geostrateška važnost razlog je i zbog kog stanovništvo Sokobanje nije baš pamtilo duge periode mira, ali položaj ima i pregršt pozitivnih strana. Na prvom mestu je ogroman broj turista koji posećuju banju, pa se ona tako ubraja u jedne od najposećenijih banja u Srbiji.

Povezanost banje sa svi većim saobraćajnicama je izuzetna pa zato i ne čudi što ne postoji nijedan od gostiju Sokobanje koji su prvi put posećivali ovo mesto, a da su se požalili na teškoću pronalaska Sokobanje. Kotlina u kojoj se nalazi Sokobanja je poprilično tranzitna. Kako se nalazi između dva basena Moravskog i Timočkog, što kotlina banje broji mnogo saobraćajnih prelazaka.

Prvi veći grad u blizini Sokobanje je Niš. On je udaljen od banje samo nešto više od pedeset kilometara (preciznije 57 km), i ovaj grad joj je znatno bliži nego centar regionau kom pripada Sokobanja, jer je ood Zaječara banja udanjena čak 70 km. Prestonica je udaljena od Sokobanje 249 km, međutim zbog dobrih saobraćajnih veza do Sokobanje se iz Beograda stiže za manje od tri sata.

Put kojim se dolazi do Sokobanje je regionalni, Knjaževac – Sokobanja – Aleksinac, a on je vezan za autoput koji je međunarodno poznat kao E 75, međutim u Srbiji poznatiji kao autoput Beograd – Niš, deo Koridora 10. Osim ovog regionalnog puta, koji je na autokarti obeležen kao R 121, postoji još jedan prilaz do Sokobanje. To je put R 120, odnosno Boljevac – Sokobanja – Aleksinac. Tako automobilima, ali i drugim drumskim vozilima put do Sokobanje je jednostavan i praktičan. Dobri putevi, a pre svega autoput omogućavaju da se do banje stigne za veoma kratko vreme bez obzira iz kog se dela Srbije krene.

Sa druge strane, Sokobanja je dostupna i stranim turistima. Od stranaca koji posećuju Sokobanju najbliži su Bugari. Od glavnog grada Bugarske do Sokobanje udaljenost je nešto veća od 200 km (215), pa ne čudi što su baš oni veoma često svoje godišnje odmore provodili u Sokobanji. Međutim ni ostale prestonice zemalja u regionu nisu daleko od ovog spa centra. Tako na primer Bukurešt, glavni grad Rumunije nalazi se 450 km od Sokobanje. Prestonica Mađarske, Budimpešta i Sokobanja su na 600 km, a banja je od glavnog grada Slovenije udaljena 780 km. Za posetioce koji planiraju da dolaze iz Hrvatske značajan je podatak da je Slavonski Brod od Sokobanje udaljen samo 420 kilometara.

Ostali starni gosti čiji broj svake godine raste u Sokobanji najviše se opredeljuju za avionski prevoz i to iz jednog razloga. Blizina aerodroma, centru banje je neverovatna. Kako u Srbiji postoje dva aerodroma, jedan u Beogrdau, drugi u Nišu, nijedan od ovih aerodroma nije daleko od centra Sokobanje. Oba aerodroma su međunarodna, pa se zato i avio – povezanost smatra veoma povoljnom. Najbliži aerodrom je aerodrom u Nišu „Car Konstantin“ i on se nalazii 60 kilometara južno od Sokobanje. Od aerodroma „Nikola Tesla“ iz Beograda do Sokobanje ima oko 250 kilometara.

Ipak za sve one koji vole staromodnije načine putovanja, ili za one koji žele da uštede, a putuju samostalno, bitno je da je Sokobanja dostupna i za železnički saobraćaj. Pruge železnica Srbije prolaze neposredno pored Sokobanje. Samo 35 kilometara od Sokobanja je železnička stanica Žitkovac koja se nalazi na liniji Beograd – Bar. Tako da i za ljubitelje železničkog saobraćaja je omogućeno da dođu na odmor svojim omiljenim prevozom, vozom.

Sumirano, Sokobanja je mesto do kog se jednostavno dolazi, međutim kad jednom dođete, poželećete da nikad više ne odete, ili bar da svake godine odvojite svoje slobodno vreme da se ponovo vratite Sokobanjskom miru, prirodi, lepoti. A da vam povratak bude što praktičniji, postarali su se infrastrukturni elementi koji omogućavaju da se do nje lako dođe.