Lekovito bilje

lekovito-bilje-u-sokobanji

Sokobanja nadaleko je čuvena po mineralnim izvorim, pa se često zaboravlja da je ova banja zbog svoje umerene klime, ali i plodnog zemljišta jedna celokupna oaza zdravlja. Dakle osim terapija koje uključuju i podrazumevaju mineralne vode, boravak u Sokobanji prija svakom jer se na ovom mestu strujanjem vazduha i ružom vetrova nalazi prava vazdušna banja. Zato i ne čudi što je u zdravstvenom turizmu prva asocijacija na Sokobanju baš problemi sa organima za disanje.

Međutim ovaj vazduh i celokupna klima ovog mesta pogodna je osim za ljude i za rast lekovitog bilja, koje takođe pomaže pri rehabilitaciji i relaksaciji. Popularizovanjem alternativne medicine, povećala se i zainteresovanost za lekovito bilje, pa je broj gostiju koji doalzi u banju zbog ovih biljaka stalno u porastu. Brojne biljne vrste koje rastu u banji pod Ozrenom i u njenoj okolini ne samo što pomažu zdravlju, već i podmlađuju, ulepšavaju, smiruju. Ove biljne vrste koriste se za brojne čajeve, od njih se prave lekovita ulja, med, lekovi i drugi napitci i preparati koji pomažu zdravlju.

Sokobanja je prva banja u Srbiji koja je shvatila značaj ekološke politike i prva je definisana kao ekolopka opština u našoj zemlji. Kao takva ona je potpisnica brojnih konvencija i deklaracija o zaštiti prirode, ali i o zaštiti lekovitog bilja.

Lekovito bilje podrazumeva ono bilje koje se koristi kao medikament ili za pravljenje lekova još od davnina. U tradiciji srpskog društva upotreba ovog bilja je veoma poznata, kako prilikom usmenog prenošenja, tako i u pisanim spisima. Najstariji kodeks srpske svetovne medicine, Hodoški spisi iz 14. Veka navedeni su brojni načini na koje su u davnim vremenima koristile biljke za lečenje. Vrste koje se spominju u ovim spisima su kim, aloja, timijan, seme lana i repe, smokvin koren, korijandar, sok od cvekle. U najznačajnijem kodeksu narodne medicine Srbije za koji nije utvrđeno da li je pisan u 15. ili 16. veku, Hilandarskom medicinskom kodeksu takođe se spominju brojne biljne vrste čije korišćenje boljšava zdravlje ljudi. Neke od lekovitog bilja koje se spominju u ovom medicinskom kodeksu su kamfora, perunika, kukureka.

Kako se nalazi u kotlini u blizini reke Moravice, i nečudi što obiluje bujnom vegetacijom i biljnim vrstama koje sutentično rastu na ovom prostoru. Okružena je planinama koje su bogate šumama i zimzelenog i listopadnog drveća, ali i brojnim livadama na kojima raste lekovito bilje. Tako je u Sokobanji na lokalitetu na planini Ozren pronađen vrsta božura koja do tada nije bila poznata biolozima i botaničarima. Ovaj lokalitet je jedino mesto na svetu gde raste ova vrsta bilja, a slična vrsta nalazi se još samo u Španiji.

Uz pomoć lekovitog bilja koje raste na području Sokobanje, ova banja je razvila bogatu industriju proizvodnje čajeva koje su jedinstvene u Evropi i svetu. Čuveni Rtanjski čaj koji je se pravi od biljke koja nosi isti naziv dobar je za respiratorne organe,ali pomaže i pri varenju te je dobar za mokraćni sistem. Kada se koristi za spoljašnju, a ne oralnu upotrebu, biljka rtanjski čaj pomaže kod upale kože i sluzokože. Ova biljka je zaštićena zakonom jer su njeni resursi znatno osiromašeni.  Osim ovog samoniklog rtanjskog čaja koji je i endemična vrsta, dakle raste samo na planini Rtanj, odnosnona području opštine Sokobanja, u ovoj opštini nalazi se još više od 200 vrsta lekovitog bilja koje se domaće stanovništvo, ali i turisti i gosti beru i sakupljaju.

Ono što se ipak treba znati jeste kako koristiti i brati ovo bilje, a da se ne narušava prirodna ravnoteža, odnosno da se ne uništi ta vrsta lekovitog bilja. Zato se u Sokobanji često organizuju seminari i treninzi i za sve one koji žele da saznaju više o lekovitom bilju ovog područja, ali i šire. Obučavanje sprovode iskusni berači lekovitog bilja, i time podižu svest ljudi o tome koliko je značajno bogatstvo koje ima Srbija i Sokobanja u lekovitom bilju.

Svake godine ovi berači se okupljaju, a pozivaju i berače iz drugih krajeva kao i sve zainteresovane da saznaju kako se i za šta i koje biljke koriste u medicini, ali i isto tako kako ih koristiti, a da se ne oštete i u kojim periodima godine koje lekovite biljke se koriste i beru. Ova manifestacija svake godine obeležava dan Svetog Jovana Biljober, još od 1994. godine. Za vreme ove manifestacije koja se odvija u Sokobanji, a koja je jedinstvena u Srbiji, odvija se i sajam lekovitog bilja koji svake godine privlači na stotine turista u Sokobanju.