Category Archives: Kultura

Kulturna desavanja u Sokobanji

Kulturne manifestacije

manifestacije koje se odrzavjau u sokobanji

Sokobanja vrlo se rano definisala kao turističko mesto. Želeći da svojim gostima pruži životopisan i uzbudljiv boravak u Sokobanji, domoroci su još odavnina osmišljavali razne manifestacije, umetničke susrete, sportske turnire… Neke od manifestacija trajale su duže neke su trajale kraće, ali sve u svemu tradicija organizatora uspešnih i veoma posećenih manifestacija u Sokobanji je zaživela.

Manifestacije koje se danas odigravaju u banji mogu se podeliti u umetničke, kulturne, sportske. Continue reading

Kultura u Sokobanji

kultura

Sokobanja, jedna od najposećenijih banja u Srbiji sa dugom tradicijom i istorijom obiluje brojnim kulturnim ustanovama i manifestacijama. Kulturni život u ovoj banji veoma je razvijen, a razvijao se stotinama godina u nazad.

Kultura predstavlja osnov razvoja jedne civilizacije. Kada se ispune osnovni uslovi za život, dakle sa rayojem ekonomije i privrede, ostaje da se razvija nadogradnja u okviru kulturnih i umetničkih dostignuća. Sokobanja je i vremenima krize očuvala kulturne manifestacije, spomenike i ustanove, koje ček i sa skromnim budžetima uspevaju da privuku veliki broj turista u Sokobanju, ali i da ulepšaju život meštana ovog prelepog mesta. Continue reading