Geografski položaj

geografija sokobanje

Svoju popularnost Sokobanja duguje prirodi. U moderno doba kada je čovek tehnološki i civilizacijski otuđen od prirode, ipak postoji velika žudnja da se prirodi vrati. Upravo to je razlog zbog kog Sokobanja iz godine u godinu broji sve veći broj posetilaca, jer Sokobanja pruža povratak u vreme kada je priroda određivala u potpunosti čovekov život.

Uz sve adaptacije autentične prirode tako da odgovara čoveku 21. veka, Sokobanja sačuvala je mir i lepotu koju može samo priroda da podari, a čovek može samo da joj se divi. Tako su geografske odlike, klima, reljef, vode ono što mami čovečanstvo još iz Rimskog perida da dolazi u banju i da se napaja njenim lekovitim izvorima.

Svi geografski faktori, klima, položaj, reljef, stanovništvo čine turističku ponudu Sokobanje toliko bogatom, ali predstavlja i neiscrpne resurse za razvoj ove opštine i celog regiona oko nje. Nije ni čudno onda što Sokobanjci osećaju veliku zahvalnost ka geografskim odlikama svog mesta i čuvaju ih od urušavanja, zagađivanja i preterane eksploatacije.

Važnost ovih faktora zato je izuzetna, pa se svako ko poželi da poseti banju interesuje za njih. Mi smo iz tog razloga posvetili dosta prostora na našem sajtu upravo geografiji Sokobanje. Na ovom mestu možete se upoznati sa svim karakteristikama područja Sokobanje i njene okoline.

Smeštena u samom centru istočnog dela Srbije, u Zaječarskom okrugu, Sokobanja se odlikuje brojnim društveno geografskim specifičnostima kao geoprostor. Njene specifičnosti se ogledaju u položaju, reljefu, klimi i stanovništvu.

Ona na prvom mestu predstavlja najmanju opštinu u svom regionu koji čine, osim Sokobanje i Zaječar, Boljevac i Knjaževac. Jedino mesto koje je urbano u ovoj najmanjoj opštini Zaječarskog okruga je Sokobanja, a sva ostala naselja u ovoj opštini su seoskog tipa i ima ih 24 ukupno. Sokobanja predstavlja centar kulture, administracije, privrede, prosvete, turizma i zdravstva svoje opštine. I dok je njena površina mala, cela sokobanjska opština zauzima više od 500 kilometara kvadratnih površine.

Ono što je takođe jedinstveno za opštinu Sokobanja u njenom regionu, jeste da glavni izvor prihoda opštinskog budžeta predstavljaju dve grane privrede koje nisu uobičajne u Zaječarskom okrugu – poljoprivreda i turizam. Bez obzira na činjenicu da je Srbija prebogata plodnim zemljištem, za zaječarski okrug je poljoprivreda sporedna grana u svim opštinama osim u Sokobanji.

Reljef Sokobanje je dinamičan, pa samim tim i interesantan kako domaćem stanovništvu tako i turistima. Banja je okružena planinama, a smeštena u kotlini. Dolina Moravice čini da prostor Sokobanje bude osvežen i rekom. Brojne planine koje se protežu u okolini Sokobanje i okružuju je sa istoka, zapada, juga i sa severa utiču da je svi posetioci banje i domoroci mogu za uživaju u prijatnom svežem vazduhu i umerenoj klimi.

Stanovništvo Sokobanje se dosta menjalo. Kako zbog burne istorije, raznih sukoba na ovom području i ratova, tako i zbog stalnih migracija društva. Međutim Sokobanja je naseljena još iz vremena praistorije, bar tako govore ostaci materijalne kulture. Nešto je uvek privlačilo čoveka da ovaj prostor ne ostane prazan i neiskorišten. To nešto najverovatnije su i u istoriji, a danas sasvim sigurno izvori lekovitih termalnih mineralnih voda. Ovi izvori vekovima već pružaju ozdravljenje za bolesne, a okrepljenje za one koji su umorni. Takođe oni su i izvor uživanja za sve koji sa zdravljem i umorom nemaju problema. Ovi izvori uređeni su još u vreme antike, a rekonstrukcije su rađene kako su se menjale i vlasti. Tako su i u srednjem veku, kada banje i uopšte medicina nisu bile ključne u čovekovom postojanju, ovi izvori uspevali da odole religijskom fanatizmu, i ljudi su ih često posećivali.

Kako bi se bolje shvatila geografija ove banje, koja određuje sve stavke života u ovom mestu mi smo obratili veliku pažnju na njene specifičnosti.