Kulturne manifestacije

manifestacije koje se odrzavjau u sokobanji

Sokobanja vrlo se rano definisala kao turističko mesto. Želeći da svojim gostima pruži životopisan i uzbudljiv boravak u Sokobanji, domoroci su još odavnina osmišljavali razne manifestacije, umetničke susrete, sportske turnire… Neke od manifestacija trajale su duže neke su trajale kraće, ali sve u svemu tradicija organizatora uspešnih i veoma posećenih manifestacija u Sokobanji je zaživela.

Manifestacije koje se danas odigravaju u banji mogu se podeliti u umetničke, kulturne, sportske. Sve one veoma su značajne za razvoj turizma, jer se kroz njih izražava jak duhovni, i kulturni identitet Sokobanjaca, što turisti obožavaju, pa ih zato svake godine na manifestacijama ima sve više.

Najposećenija od svih manifestacija u Sokobanji je takmičenje u starim poslovima koji su zaboravljeni – Zlatne ruke. Ova manifestacija je zabavnog karaktera i osnovni cilj joj je da čuva uspomenu na običaje i navike koje su imali naši preci. Takmičenje se odvija u više kategorija, poput u pravljenju starih jela, po receptima naših baka, prabaka, čukunbaka. Jelo koje se pravi tokom „Zlatnih ruku“ treba da bude što starije i gotovo zaboravljeno, i tako na ovoj manifestaciji da se podseti na njega, te da ono možda opet zaživi u kuhinjama modernih domaćica i domaćina. Takođe tokom manifestacije „Zlatne ruke“ ljudi se takmiče i u veštinama starih zanata, te narodnim rukotvorinama. Sokobanja je inicirala da se ovo takmičenje pretvori iz lokalnog u republičko što je Turistička organizacija Srbije i prihvatila. Svake godine na dan kada se održavaju „Zlatne ruke“, u Sokobanju stigne i do nekoliko hiljada posetilaca, zato se i smatra najposećenijim događajem. Sa tradicijom od 1983. godine, ova manifestacija se uvek održava u julu. Tokom takmičenja, i takmičari i posetioci razmenjuju savete, recepte, a ukusni specijaliteti koji nas vraćaju u davne godine naše istorije uvek mogu da se probaju. Manifestacija se svake godine održava na Šumskoj pozornici na izletištu Vrelo.

Takođe, manifestacija koja je zabavnog karaktera, a koja privlači veliku pažnju u Sokobanji je muzičko takmičenje pevača amatera – Prvi glas Sokobanje. Ovo takmičenje je takođe lokalnog tipa, namenjeno za stanovnike opštine Sokobanja, a posebnu motivaciju koju građani Sokobanje dobijaju da bi se prijavili na takmičenje i učestvovali su vredne novčane nagrade koje dobijaju za prva mesta. Ovo muzičko takmičenje interesantno je kako za učesnike, tako i za gledaoce.

Treća manifestacija koja je takođe zabavnog karaktera, je jedinstvena i unikatna na ovom području, a posvećena je lekovitom bilju. Ova manifestacija je regionalnog tipa, i privlači dosta inostranih turista. Traje najčešće više dana, i tokokm nje upoznaju se sve zanimljivosti o lekovitom bilju. Sad već tradicionalno, obeležava se dan Svetog Jovana Biljobera i u njegovu čast organizuje se više radionica, treninga i seminara o lekovitom bilju, organizuju se branja biljaka koje imaju lekovita svojstva, bira se najlepša devojka, princeza Biljarnice, takođe organizuju se i takmičenja u obliku kvizova znanja sa tematikom lekovitog bilja, bira se i najlepši ivanjdanski venac i organizuje se parada bilja. Ko god želi da se bolje upozna sa čudotvornim svetom lekovitog bilja, dolazi u Sokobanju za vreme Susreta Sveti Jovan Biljober. Ovo je jedinstvena prilika da se uz zabavu i takmičenja nauči mnogo toga o lekovitim kulturama, ali i o planini Rtanj koja je u svetu poznata po velikom broju endemskih i lekovitih biljaka.

Takođe takmičarski i muzički, ali ovaj put više umetnički, a manje zabavni je festival Prva harmonika koji se organizuje u Sokobanji. Tokom ovog festivala Sokobanja postaje prestonica harmonike, u koju stižu svi ljubitelji i svirači ovog instrumenta. Takmičenje je međunarodnog tipa, pa tako ovim takmičara koji dolaze iz celog sveta u Sokobanju dolaze i turisti iz celog sveta, za vreme trajanja ove manifestacije. Svake godine ovo takmičenje broji minimum 2000 posetilaca, što je za Sokobanju veliki broj. Ovo takmičenje organizuje se svake godine još od davne 1962. Godine, pa ne čudi što je ovaj festival izuzetno cenjen kako kod nas tako i u celom svetu. Svi majstori harminike stižu u Sokobanju dok traje festival. Da bi se nastupilo na ovom festivalu u Sokobanji, postoje kvalifikaciona takmičenja po grdaovima u Srbiji i Makedoniji, a samo najbolji stižu na pozornicu na Vrelu u Sokobanji.

Za sve umetnike interesantna je, pa čak možda i najinteresantnija manifestacija u Sokobanji, likovna kolonija Sokograd koja se tradicionalno ogranizuje još od 1996. Godine. Koloniju je osnovao naš čuveni akademski slikar i rođeni Sokobanjac, Milun Mitrović. Koji je i ime zbog kog svake godine bude sve više umetnika koji dolaze na koloniju. Kolonija se organizuje svake godine u septembru.

Tokom zime u Sokobanji se proslavljaju Svetosavske svečanosti. Tokom ove manifestacije organizuju se brojne duhovni sadržaji, ali i priredbe te kulturno – umetnički sadržaji.

Interesantno za posetioce je i Banjsko kulturno leto koje podrazumeva veliki broj organizovanih događaja, najčešće koncerata i to svih vrsta muzika, pa se za svakog posetioca nađe po nešto i to najčešće u potpunosti besplatno. Osim koncerata tokom kulturnog leta organizuju se i gostovanja raznik umetničkih društava, pozorišne predstave, bioskop na otvorenom, izložbe i književne večeri.

U Sokobanji često se organizuju i sajmovi, odnosno izložbe cveća, knjiga, zdrave hrane, meda, a sve to takođe je interesantno gostima u Sokobanji.