Bioskop

bioskop u sokobanji

Sokobanja pored zdravstvenog i sportskog turizma nudi svojim posetiocima i mnogo više. Kada požele da se odmore i zabave turisti dolaze u Sokobanju jer je to jedno od retkih mesta u kojima se može dobro zabaviti i istovremeno odmoriti i uživati u miru i blagodatim prirode. Sokobanja najčuvenija je po lekovitim izvorima vode koje se pijenjem, inhaliranjem i kupanjem unose u ljudski organizam, a hemijski sastav ove vode koji je bogat mineralima koji pomažu u funkcionisanju ljudskog organizma i tako doprinose zdravlju i odmoru.

Pored lekovitih izvora banja pod Ozrenom svojim posetiocima nudi i mogućnost za duge šetnje do najlepših izletišta koji su dovoljno blizu banjskog centra, a opet i dovoljno udaljeni da bi se moglo uživati u šetnjama do njih. Izletišta su veoma popularna i kod mlađih i kod starijih turista, pa je Sokobanja idealno mesto za porodični odmor. Za svaku generaciju banj nudi sadržaje koji toj generaciji odgovaraju. Zato i nije čudno što banju godišnje poseti nekoliko stotina hiljada ljudi.

U banji se organizuju i brojni zabavni, rekreativni i kulturni događaji koji boravak u banji čine dinamičnijim, uzbudljivijim i zanimljivijim. Pored manifestacija koje se organizuju tokom cele godine, a najveći intezitet imaju u letnjim mesecima, u banji postoje i ustanove koje rade tokom cele godine, konstantno nude turistima provod, zabavu i mogućnost da se nešto nauči.

Jedna od takvih ustanova svakako je i bioskop u banji, bioskop „Moravica“.ovaj bioskop otvoren je još davno, u doba kada je banja bila centar modenskog života u Srbiji. Tada su gospoda i dame dolazili u banju da provedu leto, i tako pobegnu od prestoničke gužve. Oni, međutim svoje navike ni u banji nisu menjali, pa se banja kao već čuveno turističko mesto prilagođavala potrebama i navikama svojih gostiju. Tako je u banji osnovan i bioskom koji ne samo što je služio za puštanje filmova, već je sala bioskopa često korišćena i kao pozorišna scena, pa su se dramski komadi izvodili baš u ovom objektu.

Jedno od svedočenja koje govori o posećenosti i popularnnosti banje tokom prošlog veka je i podatak o radu bioskopa u  1961. godini. U bioskopu je tokom ove godine pogledano blizu 150 dugometražnih filmova i preko 350 pozorišnih predstava. Broj posetilaca premašivao je 60 000 ljudi, a bioskop je više puta ugostio glumačke trupe Narodnog pozorišta iz Niša. Komadi koji su bili popularni tokom ove 1961. godine su: Večiti student, Klopka za bespomoćnog čoveka, Vuk Bubalo. U bioskopu su predstavljane i predstave pozorišta iz Kragujevca i to Predsednik kučnog saveta se ženi, Otelo, Vila lala, Ožiljak,Dve kristalne čaše. Međutim ni glumci iz glavnog grada nisu zaobišli Sokobanju te 1961. godine. Beogradsko Narodno pozorište u Sokobanji predstavljalo je komade Slučajni saučesnik i Strašni roditelji. Dakle 1961. Godina bila je veoma živa i uzbudljiva za bioskom i pozorište Moravica.

Danas je ovaj bioskop renoviran, pa su projekcije češće. Rekonstrukcija ove ustanove bila je neophodna da bi bioskop mogao da odgovara savremenim zahtevima i da publici 21. Veka omogući sve ono što im omogućavaju i najbolji i najmoderniji te tehnološki najopremljeniji bioskopi. Tako je renoviranjem obnovljena bina, stolice, ventilacija, grejanje, ozvučenje, rasveta, a urađena je i adaptacija zgrade.

Bioskop Moravica u Sokobanji danas osim za prikazivanje filmova, služi kao pozornica za pozorišne predstave, ali i nastupe raznih muzičkih grupa, folklorne nastupe, priredbe kulturno umetničkih društava. Bioskop je rekonstrukcijom upodobljen i za održavanje seminara i stručnih predavanja. Bioskop prima oko 200 gledalaca.

U Sokobanji osim ovog tradicionalnog i klasičnog bioskopa nalazi se i mali 5 D bioskop. 5 D bioskop služi zabavi i prikazuje samo kratke filmove u trajanju do 8 minuta. On nije klasičan, jer tokom trajanja ovih projekcija u 5 D bioskopu se razne stimulacije koje omogućavaju poseticima da u potpunosti dožive osećaj da se nalaze u samom filmu. Osim u Sokobanji 5 D bioskop postoji na samo još 5 lokacija u Srbiji, u Beogradu, Novom Sadu, Kopaoniku, Vrnjačkoj banji i Zlatiboru. 5 D bioskop prima najviše 9 posetilaca, a radi tokom celog dana. Nalazi se u strogom centru Sokobanje, na šetalištu. Za sve koji ćele da dožive pravu virtuelnu zabavu, te osete specijalne efekte snega, vetra i dima 5 D bioskop je pravo mesto za njih.

Projekcije filmova u Sokobanji organizuju se i na otvorenom. Dve pozornice na otvorenom u letnjim mesecima organizuju prikazivanje najpopularnijih filmskih hitova, ali i klasika kako holivudske produkcije tako i klasika domaćih i stranih kinematografija. Pravo uživanje tokom leta je gledanje filmova na otvorenom, na svežem vazduhu i u prijatnij atmosferi.